Technologie onderzoek – browser based ontwerp of een app

Technologie onderzoek – browser based ontwerp of een app

Wanneer een merk de keuze maakt om online te gaan heeft dit vaak als reden om hun doelgroep beter te kunnen bereiken en een online persoonlijkheid op te bouwen. Zoals in het vorige stuk al duidelijk werd is het van belang om mobile first te ontwerpen wanneer je generation Z wil aanspreken.

Om deze reden gaan we dan ook gericht kijken naar het online gaan in de vorm van een applicatie. Maar hierbij kan de keuze worden gemaakt om een klassieke app te ontwikkelen of te kiezen voor een browser based app. Op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar, maar de juiste keuze word bepaald door verschillende factoren. Denk hierbij aan de doelgroep, het budget, het doel en natuurlijk wat de app moet gaan doen.

Wat is het verschil tussen een browser based app en een applicatie

Maar om deze keuze te maken moet eerst duidelijk zijn wat het verschil is tussen een browser based app en een klassieke applicatie. Beide zijn zeer geschikt voor handheld apparaten zoals smartphones en tablets, wat aansluit bij de wens van generation Z.

Een browser based app is te vergelijken met iedere andere website die bestaat uit HTML pagina’s die aan elkaar gelinkt zijn en toegankelijk zijn op het internet. Maar waar het verschilt is dat deze website is ontworpen voor een handheld apparaat en de touch interactie die dit met zich mee brengt.

Uitgaande van het onderzoek over generation Z kan worden gesteld dat het ontwerpen voor mobile first zeer belangrijk is wanneer een website wordt gemaakt. Deze zullen het eerste zijn dat veel van de toekomstige klanten zullen zien.

Net als iedere website kan er tekst, data, afbeeldingen en video worden getoond op een mobile website, maar het brengt ook nieuwe mogelijkheden met zich mee hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld locatie traceren en direct bellen.

Een klassieke applicatie moeten eerst worden gedownload voordat de gebruiker deze kan gebruiken, een browser based app kan direct worden gebruikt. Bij een applicatie zal eerst door een app store genavigeerd moeten worden, wat momenten kan geven voor de gebruiker om de app niet meer te willen installeren.

Een voordeel die de klassieke apps met zich meebrengen is de mogelijkheid om offline gebruikt te kunnen worden. Het grote nadeel hiervan is dat het langer zal duren om de app te installeren en het meer opslag nodig zal hebben. Terwijl het offline gebruik zeker voor generation Z niet veel toegevoegde waarde heeft, deze hebben toegang tot wifi, 3G en vaak zelfs tot 4G. Zoals in het artikel over generation Z met apps ook al is genoemd zijn dit de voornaamste redenen om een app te verwijderen, een mobile browser based app zou dan ook zeker beter aansluiten bij deze doelgroep.

Een andere kracht van applicaties is dat deze stabieler is voor het maken van bijvoorbeeld interactieve games. Maar wanneer het doel van de app bestaat uit het vertrekken van informatie op een mobile first manier, zoals voor veel marketing het geval is zijn geen zware apps nodig. En er zijn zeker situaties waarbij het van belang is om zowel een app als browser based te zijn, maar wanneer er geen browser based app is zal de stap naar een klassieke app groter zijn en vaak niet logisch. Waardoor we wederom uitkomen op de keuze voor een browser based applicatie.

Voordelen van browser based ontwerp

Maar naast deze punten zijn er meer redenen om te kiezen voor een browsed based ontwerp. Aan de hand van 10 punten zullen we ingaan op de voordelen die browser based apps met zich mee brengen.

  • Vindbaarheid, Mobiele websites worden eenvoudiger gevonden.

Mobiele websites zijn eenvoudiger te vinden dan applicaties omdat deze in zoekmachines wordt getoond. Waar apps enkel gevonden kunnen worden in de app store.

  • Deelbaarheid, Mobiele websites kunnen eenvoudig worden gedeeld door het bedrijf en de gebruikers.

Browser based URLs zijn eenvoudig te delen tussen gebruikers maar ook via email, sms of social media. Maar ook op print media kan de URL worden gedeeld, een mogelijkheid die bij een klassieke applicatie een stuk lastiger is.

  • Bereik, Mobiele websites reiken verder dan een app.

Omdat browser based veel toegankelijker is op apparaten en eenvoudig gedeeld kan worden door gebruikers. Reiken deze verder dan een klassieke applicatie.

  • Levensduur, Apps worden verwijderd maar een browser based ontwerp kan steeds weer worden gebruikt.

De gemiddelde tijd dat een app op een smartphone geïnstalleerd is blijkt maximaal 30 dagen, met uitzonderingen van unieke of handige apps (wat het doel is wanneer je een app maakt of laat maken). Browser based blijft echter altijd beschikbaar en is eenvoudig te delen wanneer je de gebruiker opnieuw wil uitnodigen.

  • Mogelijkheden, Een browser based ontwerp kan dezelfde mogelijkheden bieden als veel apps.

Vergelijkbaar met een standaard website bied een mobiele website de mogelijkheid om te werken met een database waardoor deze hetzelfde gedrag kan vertonen als een app.

  • Budget, Het ontwikkelen van een app kan lang duren maar een browser based ontwerp kan snel worden gerealiseerd.

Het ontwikkelen van een app kost veel tijd, in dezelfde tijd is meer mogelijk wanneer wordt gekozen voor browser based ontwerp. Zeker wanneer het gebruikt moet kunnen worden op verschillende apparaten en OS.

  • Support, Apps vereisen meer support en onderhoud.

De investering van een app is niet afgelopen zodra de app online staat. Er moeten update komen om te voorkomen dat de app niet correct werkt bij iedere systeem update. Waarbij tevens veel getest moet worden, omdat anders weer een nieuwe update aangeboden moet worden.

Browser based ontwerp wordt eenmaal ontwerpen en is geschikt voor verschillende apparaten. Daarnaast wordt het niet of minimaal beïnvloed door systeem updates.

  • Toegankelijk, Browser based ontwerp is eenvoudig te bereiken.

Een browser based ontwerp is toegankelijk voor veel verschillende toestellen met toegang tot wifi, 3G en 4G. Waar een app eerst gedownload moet worden.

  • Compatibel, het ontwerp is geschikt voor alle toestellen en browsers.

Een browser based ontwerp kan gebruikt worden door veel verschillende toestellen, waar een app specifiek voor 1 OS ontworpen moeten worden. En zijn de links naar browser based eenvoudig te verspreiden door middel van sms, QR of NFC.

  • Flexibel, De content van browser based is eenvoudiger te upgraden.

Waar de content van een app enkel aangepast kan worden door een update door te voeren die de gebruiker moet goedkeuren, kan de content van een browser based ontwerp op ieder moment worden aangepast indien nodig en zal dit direct zichtbaar zijn voor de gebruiker.

Conclusie

Samenvattend is een browser based applicatie voor marketing doeleinden sterker, omdat deze geen installatie vereist waardoor de gebruiker direct kan beginnen. Tevens zijn deze browser based applicaties ook toegankelijk op desktop, waardoor eventuele andere doelgroepen ook zeker toegang zullen houden.